Film Chuck Berry, John Travolta, Quentin Tarantino, Saturday night fever

John Travolta - kungen av coola moves


John Travolta, få skåderspelare är så förknippade med ikoniska dansscener som han är, om man inte går tillbaka till 40- och 50-talet och snubbar som Gene Kelly och Fred Astaire.
 
Vem har inte försökt sig på klassiska Travolta-moves på en fest?
Jag har...
Det märkliga är att hans mest kända dansnummer ibland verkar förväxlas. När Bee Gees låtar från "Saturday Night Fever" spelas så kan man se att vissa gör den svepande v-rörelsen framför ansiktet, men den hör ju hemma i "Pulp Fiction". Störande... 😉
 
 
Onekligen är John Travolta en  kung av dansgolvet, som de båda klippen från "Saturday night fever" visar. Sett filmen förresten? Gör det, det är så mycket mer än en dans- och partyfilm.
Varför inte slänga ihop ett gäng och testa på gruppdansen här nedanför? Kanske nästa Jerusalem-challenge?
 
 
Dansscenen från Quentin Tarantinos "Pulp Fiction" är minst lika klassisk. 
John Travolta spelar Vincent Vega, som fått uppdraget att ta med gangsterbossens fru, spelad av Uma Thurman, på en kul kväll. Det slutar med att de ställer upp i en twist-tävling.
Scenen när de dansar till "You never can tell" med Chuck Berry är till stora delar improviserad. Skådespelarna fick förstås grunderna, men skille sedan haka på varandras röselser. Blev ju ganska lyckat!
 
 
John Travolta har svängt loss i betydligt fler filmer än de båda nämnda. Efter genombrottet med "Saturday night fever" kom ju supersuccén "Grease".
Någon kanske också minns "Urban cowboy" där han spelade en nutida kofösare, också denna karaktär med rytmsinne...
 
 
Ett annan coolt dansnummer kom i 1996 i filmen "Michael", där Travolta spelade titelrollen som den lite udda ängeln Michael. Under ett besök på en bar drar han igång en låt med  Aretha Franklin på jukeboxen och startar en mindre elegeant dans, en koreografi långt ifrån "Saturday night fever" om man säger så.
 
 
Vad fanken, jag slänger med lite "Grease" på slutet ändå.
Vem vill väl inte ha lite rock and roll på lördagskvällen?