Musik José González, Robert Plant, Sarah Klang, The Black Keys, The Coral

Lista: Årets fem bästa album

Som utlovat, här kommer min lista över årets fem bästa album.
Vi lever ju annars i en streamingtid då låtar går före album, men visst släpps det fortfarande skivor som är värda att lyssna på rakt igenom.
Inget att orda så mycket mer om - here we go!

1. The Coral – ”Coral Island”
Engelska The Coral har gjort mycket bra musik genom åren, men deras tionde album ”Coral Island” är i mitt tycke deras bästa hittills. Det är, i dessa Spotifytider, något så ovanligt som ett konceptalbum som kretsar kring en liten semesterort., där musiken varvas med berättelser om människor och händelser på Coral Island

The Coral gör i grunden samma psykedeliska och 60-talsdoftande popmusik som tidigare, med influenser från sånt som Beatles, Doors och Byrds. Det är ett helgjutet och samtidigt variationsrikt album, som känns tidlöst.

 

2. Robert Plant & Alison Krauss – ”Raise the roof”
De släppte ”Raising sand” 2007 och 14 år senare slog sig Robert Plant återigen ihop med Alison Krauss. Och ”Raise the roof” blev ingen besvikelse. Duon har röster som matchar varandra perfekt. Det är mycket känsla, stämningsladdade arrangemang och oerhört snyggt producerat.
Det är ett album med mycket att upptäcka. Som den grymt sköna versionen av Everly Brothers hit ”The price of love”, eller deras minst lika sköna tappning av soulpärlan ”Searching for my love”.

 

3. José González – ”Local valley”
Det var nog fler än jag som tänkte ”äntligen” när vi fick veta att José González skulle släppa ett nytt album. Och de höga förväntningarna infriades.
Det gick att känna igen sig när de första singlarna kom, även om ”El invento” var hans första spanskspråkiga låt. ”Local valley” innehåller mycket av hans karakteristiska akustiska musik, men också några mer rytmbaserade elektroniska spår, som helsköna ”Swing”. Och dessutom några låtar på svenska.
En av våra absolut bästa artister.

 

4. The Black Keys – ”Delta Kream”
De har sina rötter i bluesen, så att The Black Keys kliver ner i Mississippi-myllan och hyllar sina gamla hjältar på sitt sätt är inte så konstigt. Skivan spelades in på två dagar. Här fanns ingen tid att repa med de övriga musikerna, man bara körde, vilket ger plattan en skön livekänsla. Tungt bluesgung av toppklass, helt enkelt.

 

5. Sarah Klang – ”Virgo”
Svenska Sarah Klang har en stor röst med mycket känsla och ett eget uttryck. ”Virgo” är ett album fyllt med vemod. Ibland lågmält, ibland mer storslaget, musik som ger mig den inre bilden av en ensam resa genom ett ödsligt landskap
Snygga arrangemang, ett ofta suggestivt ljudlandskap.
Det andas en del Fleetwood Mac, Stevie Nicks. Sarah Klang förtjänar ett stort genombrott.