80-talsmusik Kate Bush

Hon har tagit oss till svindlande höjder

 
Det är alltid roligt när en bra artist upptäcks av nya lyssnare - och nya generationer.
Som Kate Bush, när hennes "Running up that hill" tidigare i år klättrade upp på streaminglistorna världen över, efter att ha dykt upp i tv-serien "Stranger things".
Det roliga var att låten - så att säga - spelade en viktig roll i den sista säsongen av den uppmärksammade Netflix-serien.
 
 
Kate Bush slog igenom redan med sin första singel "Wuthering heights" 1978. Då var hon 18 år.
Under 70- och 80-talet släppte hon egensinning popmusik. Hon har aldrig gjort det lätt för sig, utan tagit ut svängarna, med avancerade låtarrangemang och spretiga album, en mix av pop, rock, klassiskt och folk.Ofta storslaget och dramatiskt.
Och trots detta har Kate Bush alltid låtit som Kate Bush.
Självklart förstärks detta av hennes karakteristiska sångröst, hon är något av en popens mezzosopran.    
 
 
Höjdpunkten var "Hounds of love" 1985, albumet där just "Running up that hill" var en av låtarna.
Det är bara att hoppas att alla som upptäckte denna låt också ger de övriga plattorna en chans.
 
Det går också att botanisera bland hennes videos, som ofta varit oerhört välgjorda. Som "Cloudbusting" med medverkan av skådespelaren Donald Sutherland.
Eller varför inte "Experiment IV", där vi får titta in i ett forskningslabb där man ska uppfinna ett ljud som kan döda...
 
 
Det har blivit glesare med musik från Kate Bush med åren. Den senaste plattan kom för över tio år sedan.Om du sett henne love, så tillhör du en lycklig skara. Hon har endast gjort en turné och det var 1979.
 
Jag har förstås satt ihop en lista. Den kan ses som en introduktion till Kate Bush värld. Om du inte upptäckt henne tidigare så hoppas jag att du hittar en ny favorit.